Köpa

Att köpa en bostad skiljer sig på ett sätt inte alls ifrån att köpa en resa, ett par skor eller en glass.

Oavsett prisnivå vill du att förväntningen ska överensstämma med upplevelsen. För oss är detta en ledstjärna: att den som köper en bostad genom Carlshamnsmäklarna ska känna sig trygg med att det som visas sammanfaller med verkligheten: oavsett om du tittar på vår hemsida, via andra kanaler på nätet eller hör oss berätta om bostaden. För när det äntligen är dags för visning, ska du veta vilka golv som bör synas, dörrar som ska öppnas och vyer som kan njutas.

  • “Carlshamnsmäklarna var tydliga, flexibla och snabba i allt kring köpet av min bostad. Jag upplevde också att säljaren hade stort förtroende för dem. När jag ska sälja min bostad kommer jag att kontakta Carlshamnsmäklarna i första hand.”
  • “Väldigt trovärdigt och positivt bemötande.
    De är måna om både köpare och säljare vilket är viktigt.”

Köpguide

image

Visning

Vi erbjuder både enskilda visningar samt visningar där vi bjuder in fler spekulanter, något vi försöker anpassa efter tycke och smak. För att du som spekulant ska känna att du har tid och möjlighet att i lugn och ro titta på bostaden samt att prata med oss mäklare, bokar vi bara in ett visst antal spekulanter per visningstid. Efter visningen håller vi dig uppdaterad om hur processen kommer att fortlöpa.

image

Undersökningsplikt

När du har hittat din drömbostad är det viktigt att du, som köpare, undersöker eller låter undersöka bostaden. Som köpare har du alltid en undersökningsplikt oavsett om det är en bostadsrättslägenhet eller en fastighet.
För att känna dig trygg och lära känna din nya bostad bör du låta en sakkunnig besiktningsman undersöka bostaden. Vi hjälper er gärna med att reda ut alla frågor och oklarheter gällande er undersökningsplikt.

image

Energideklaration

Vid visningen får alla spekulanter se den energideklaration som har utförts av säljaren. Energideklarationen ger en möjlighet att snabbt och enkelt få en bild av hur mycket energi som går åt till uppvärmning, komfortkyla, tappvarmvatten och byggnadens fastighetsenergi. I energideklarationen kan du också se om det har gjorts en radonmätning och en ventilationskontroll. Vid försäljning av en bostadsrätt är det inte säljaren som är ansvarig för att få energideklarationen utförd, utan det ligger på bostadsrättsföreningen att se till att en energideklaration på fastigheten har gjorts. En energideklaration är giltig i 10 år efter utförandets datum.

image

Lånelöfte

Innan du går in i en budgivning bör du ha lånelöfte klart hos din bank, detta för att underlätta om och när det är dags att lägga ett bud på bostaden du är intresserad av.

image

Budgivning

Om det är fler än en spekulant som är intresserad av bostaden kan det bli budgivning. En budgivning kan gå fort, därför är det bra att du har lånelöfte klart hos din bank så att du kan delta i budgivningen och inte riskera att gå miste om din drömbostad. Alla bud som kommer oss tillhanda noteras noga med namn och telefonnummer till budgivaren samt klockslag när budet lämnades. När budgivningen är över får den som köper bostaden och säljaren en skriftlig budförteckning över samtliga bud som lades under budgivningen.

image

Kontraktsdag

Det är vid kontraktsskrivningen som köpet mellan dig och säljaren blir bindande. Tillsammans med säljaren bestämmer ni datum för tillträdet, vilket oftast sker på köparens bank. Vi ordnar med alla dokument som behövs inför både kontraktsdagen och tillträdesdagen så det enda du behöver tänka på är att planera hur möblerna ska stå i din nya bostad.

Med oss är bostadsaffären hemma